Al-Baqarah #1

Lepas diteliti betul-betul sebenarnya memang mudah nak ingat Al-Quran ni; salah satu sebabnya ialah kalimah/perkataan dalam ayat itu akan bersambung dengan kalimah dalam maksud yang sama. (tak tahu nak explain).


Seperti contoh pada gambar ni, lihat yang saya highlight..

bermaksud;

ayat (9): Mereka hendak menipu Allah dan orang-orang yang beriman, padahal mereka hanya menipu dirinya sendiri sedang mereka tidak sadar.


ayat (10): Dalam hati mereka ada penyakit, lalu ditambah Allah penyakitnya;


ayat (11-12): Dan bila dikatakan kepada mereka: "Janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi". Mereka menjawab: "Sesungguhnya kami orang-orang yang mengadakan perbaikan". Ingatlah, sesungguhnya mereka itulah orang-orang yang membuat kerosakan, tetapi mereka tidak sedar.


ayat (13): Apabila dikatakan kepada mereka: "Berimanlah kamu sebagaimana orang-orang lain telah beriman". Mereka menjawab: "Akan berimankah kami sebagaimana orang-orang yang bodoh itu telah beriman?" Ingatlah, sesungguhnya merekalah orang-orang yang bodoh; tetapi mereka tidak tahu.


ayat (14-15): Dan bila mereka berjumpa dengan orang-orang yang beriman, mereka mengatakan: "Kami telah beriman". Dan bila mereka kembali kepada syaitan-syaitan mereka, mereka mengatakan: "Sesungguhnya kami sependirian dengan kamu, kami hanyalah berolok-olok". Allah akan (membalas) olok-olokan mereka dan membiarkan mereka terombang-ambing dalam kesesatan mereka.


Author: lilyfarys

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *